maanantai 20. helmikuuta 2012

Kielikurssi

Olen nyt ollut Chilessä jo kuukauden. Lisäätähänjokukliseesiitämitenaikakuluunopeasti. Viimeisen kuukauden ajan elämä on ollut melko hektistä, mikä osaltaan varmaankin johti myös sairastumiseeni, sillä Suomessa en ole koskaan syönyt antibioottikuurin kuuria ja todella harvoin muutenkaan ollut oikeasti kipeä. En kuitenkaan valita, pahimmilta kulttuurishokeilta on vältytty and I've been having the time of my life.

Arkipäivisin olen siis opiskellut ahkerasti espanjaa. Täytyy kyllä sanoa, että kurssi tuntuu olleen itselleni melko turha. Viime syksynä Esan kanssa tuskailtiin espanjan tunnilla, että eihän me osata edes taivuttaa verbejä preesensissä, mutta jollain ihmeen kaupalla jotain on kuitenkin tarttunut päähän ja arkipäivän espanja on jo melko sujuvaa. Onneksi kurssilla on kuitenkin opiskeltu mm. Chilen historiaa ja kulttuuria, joten ei kaikki aika koulun penkkejä kuluttaessa ole ollut täysin hukkaanheitettyä. Muihin kurssilaisiin tutustuminen ja kaikki koulun ulkopuolella tapahtuva aktiviteetti on myös ollut mahtia, joten kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen siihen, että kyseisen kurssin kävin. Pääsin myös pitämään esitelmän ihmisoikeuksista Pinochetin vallan aikaan ja opettaja kiitteli kovasti. Aion kyllä vielä valoittaa teille koko diktatuuri-hässäkkää täällä, mutta nyt ei ole sen poustauksen aika.


Maisema koulun terassilta yhtenä päivänä, kun vuoret melkein näkyivät. Täällä on niin pahat ilmansaasteet, ettei kauhein usein pääse ihailemaan vuorijonoja horisontissa. Jos ei vietetty koulupäivien aikana taukojamme täällä, niin olimme vastapäisessä hampurilaismestassa, josta sai hamburguesa universitarian 1,5 eurolla. Tarttee vältellä kyseistä paikkaa lukuvuoden alettua


Kun en ole ollut koulussa, olemme käyneet jokseenkin ahkerasti katsastamassa Santiagon ulkoilutarjontaa ja jonkun verran myös nähtävyyksiä. Espanjan kurssilla oli kuitenkin myös aika paljon "kotitehtäviä", joten aikaa nähtävyyksien pällistelylle ei jäänyt niinkään paljoa. Asia korjaantunee ensi kuussa. Lähes joka ilta kävimme kuitenkin jossain kääntymässä, joten ihmisiin ja paikkoihin on ainakin tullut jo tutustuttua. Lisäksi olemme viettäneet päiviä puistossa ja erinäisillä uima-altailla loikoillen ja sitä rataa.

Perhe, jossa oon asunut, on erittäin mukava. Tähän kuuluu siis äiti, äidin 28-vuotias tytär ja tämän tyttären nelivuotias tytär. Lisäksi perheen 24- ja 26-vuotiaat pojat ovat useasti käyneet kanssamme syömässä, joten ruokapöydässä on aina riittänyt menoa ja meininkiä. Olisin voinut asua perheessä pidempäänkin, mutta jotenkin sitä kaipaa kuitenkin omaa rauhaa ja omaa vapautta. Muutan reissun jälkeen siis muutaman chiletuttavuuden luokse. Kämpässä asuu kaksi chileläistä poikaa ja toisen belgialainen tyttöystävä. Kämppä ei ole kauneimmasta päästä, mutta sijainti on mitä parhain, seura oletettavasti hyvää ja hintakin kohdillaan (240e/kk). Ja jos rupeaa pännimään, niin ainahan voi vaihtaa paikkaa. Tässä kämpässä tulee ainakin puhuttua espanjaa ja toinen noista pojista on töissä Communidad Po'ssa, mikä on tällainen erilaisia aktiviteetteja vaihtareille järjestävä yritys, joten tekemisen puutettakaan ei pitäisi olla.


Läheinen kirkko


LUMENEA


Tyyppi-korealainen ja iPad, ei kuulemma jaksanut tuoda kameraa ollenkaan


Santiago


Gabriel, Giana ja Kristina


Olen myös taistellut erinäisiä paperisotia täällä, jotta saisin chileläisen henkilökortin. Ensimmäisenä piti mennä rekisteröimään viisumi poliisilaitokselle. Tämän jälkeen sieltä piti mennä johonkin "Siviilirekisterikeskukseen" tekemään hakemus henkilökortista. Molemmat mestat ovat kätevästi auki 8.00-14.00 eikä siviilirekisterikeskukseen oikein ole menemistä kovin myöhään, sillä jonot ovat uskomattoman pitkiä. Yhdessä päivässä siis mission impossible. Kun menin tekemään hakemusta, mulle neuvottiin, että tarvin kopion passin henkilösivusta, viisumista ja poliisilaitokselta saamastani viisumirekisteröintitodistuksesta. Kun noin tunnin jonottamisen jälkeen pääsin sitten luukulle asti, kertoi virkailija, että tarvisin vielä kopion passin sivusta, jolla näkyy Chileen tuloleimani. Eihän ensimmäinen virkailija mitenkään voinut muistaa, että sellainenkin tarvittaisiin... No uudestaan kopioimaan, luukulle (tällä kertaa menin röyhkeästi jonon ohi) ja sieltä mut ohjattiin vielä kolmannelle luukulle antamaan sormenjäljet. Itse henkilökortin saan 1.3., jolloin taas ylläripylläri pääsen samaiseen Siviilirekisterikeskukseen jonottamaan neljännelle luukulle. Asiaa kun ei vaan voi hoitaa yhdellä luukulla taikka Internetissä eikä tietenkään postitse, kuten ehkä Suomessa saattaisi olla asian laita.

Kännykän hankkiminen oli myös oma luku sinänsä. Itse oletin, että oma nokialaiseni toimisi täällä ongelmitta, mutta olin väärässä. Sim-kortti toimi hyvin, viestit ja soitot saapuivat, mutta puhelimesta ei voinut soittaa. Nokialaiseni kieltä ei myöskään voinut vaihtaa espanjaksi, joten kaupan henkilökuntakaan ei osannut auttaa ja poistaa puhelimessa ollutta jotakin lukkoa. Vietimme kaupassa brassiystäväni kanssa varmaan tunnin ennen kuin molemmat poistuimme onnellisina uusien nokialaisten omistajina. Onneksi ei ollut sillä aikaa ketään muita asiakkaita. Kännykkä itsessään oli ilmainen, sillä se myytiin 10 000 peson kytkykauppana, johon sisältyi puheaikaa 10 000 pesolla, mikä vastaa noin 16 euroa. Soittaminen on täällä muuten ihan luvattoman kallista, kolmessa viikossa olin jo kuluttanut koko saldoni.

Hintatasosta täällä muutenkin sen verran, että ei tämä mikään superhalpa maa ole. Taksit on halpoja, mutta esimerkiksi metroon ei ole saatavissa kuukausikorttia, joten päivittäin siihen saattaa mennä helposti neljä-viisikin euroa. Asia kuitenkin onneksi helpottuu, kun koulut alkaa, sillä opiskelijat maksavat metrolipun hinnasta vain murto-osan. Kalja baarissa maksaa paikasta riippuen 2-3,5 euroa ja yökerhoihin sisälle saattaa maksaa viisikin euroa. Usein varsinkin ulkomaalaiset naiset eivät tosin maksa lantin lanttia, mikä on mielestäni melko kummallista. Suomessa varmasti syyttäisivät syrjinnästä yökerhoa, joka koittaisi moista taktiikkaa.

Chilessä ollaan muutenkin erittäin kiinnostuneita kaikesta ulkomaalaisesta. Siinä missä Suomessa nauretaan vaihtareille ja ajatellaan, että ne ovat vähän kummallisia, on täällä vaihtaribileet todella suosittuja ja ihmisiä kiinnostaa jutella vaihtareiden kanssa. Omalla kohdallani tietysti helpottaa se, että puhun espanjaa, vaikka ajoittain täkäläiset haluaisivat tosin puhua englantia oppiakseen lisää. Koulussa opettaja tosin väitti, että vain 2% chileläisistä puhuu englantia... Olen myös välillä koittanut puhua ranskaa, mutta se on tällä hetkellä niin järkyttävä sekoitus espanjan sanoja, että parempi jättää puhumatta.

Nyt rupee olee kiire jo lähteä bussiasemalle, joten hasta luego ja ensi kertaan!

Saara

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

La Serena

"Täälläki on muute serena, parissa tunnissa pääsee."
Iida Halonen

Vaikka Espoon vesipuisto Serenasta minulla onkin vain lämpimiä muistoja, täytyy sanoa, ettei viime viikonlopun matkakohdettani tule edes mainita samassa lauseessa sen kanssa. Vähän kuin yrittäisi rinnastaa Hirvensalon rinteitä Chamonix'hin tai Maskun hiekkakuoppia Thaimaan rantoihin.

Serenaan on Santiagosta matkaa 470 kilometriä ja se taittui bussilla noin 7 tunnissa. Menopaluulippu maksoi palttiarallaa 48 euroa eikä täällä tietystikään mitään opiskelija-alennuksia harrasteta, joten melko hintavaa on tämä bussilla matkustaminen. Bussit olivat kuitenkin aivan omaa luokkaansa, joten eipä mulla paljon valittamista ole. Ensi kerralla ajateltiin kyllä olla enemmän HC, pihistää hinnassa ja matkata jossain karjavaunussa. Suunnitelman toteutus jää nähtäväksi.

Saavuimme Serenaan varhain perjantaiaamuna ja lampsimme suoraan "hostelliimme". Jätimme majoituksen hankkimisen melko viime tinkaan, joten kaikki normaalit paikat olivat jo lomasesongin takia menneet. Niinpä päädyimme asumaan raksamiehille tarkoitettuun taloon, joka kuitenkin nyt kesäkuumalla oli tyhjillään. Koko 25 hengen seurueemme mahtui taloon sisään, vaikka tosin Korea-delegaatio joutuikin nukkumaan erillään olevassa huoneessa, jonka ovea ei saanut sisältäpäin auki. (Toim. huom: En nyt vaan voi kuollasenikaan muistaa niiden nimiä ja lisäksi ne eivät oikein puhu englantia eivätkä espanjaa, joten ovat myös melko persoonattomia hahmoja meikälle, joten siksi kutsun heitä Korea-delegaatioksi.) Ihan vaan muutaman kerran juolahti mieleen, että raukkaparat ovat jääneet koko päiväksi sinne jumiin, mutta näin ei onneksi kertaakaan käynyt. Kämppä oli kuitenkin juuri sopiva tarkoituksiimme, vaikka jääkaappi olisi ollut ihan plussaa. Nyt omistaja piti ruokiamme omassa jääkaapissaan ja ne seilasivat päivittäin edes takaisin talojen välillä, eivätkä ikinä olleet siellä, missä olisi pitänyt.

Perjantaina otimme suunnaksi Isla de Choros -nimisen luonnonpuistoalueen, jonne oli noin parin tunnin matka La Serenasta. Isla de Chorosilla noustiin kalastajaveneisiin, joilla lähdimme tutkailemaan alueen eri kolkkia. Veneet olivat muuten aivan samanlaisia kuin mitä Gambiassa näin. Mahtaa olla joku maailmanlaajuinen kalastajavenemafia tämänkin takana. Veneiden kyydittäminä käytiin katsastamassa pingviinisaari ja merileijonasaari (oli niillä joku oikea nimikin, mutta nämä ovat informatiivisempia) ja metsästettiin myös valaita ja delfiinejä. Jahti onnistui ja pääsin näkemään ihka aidon 14 metrisen valaan sekä useampiakin delfiinejä. Oli kyllä melko huvittavaa, kun kymmenisen venekuntaa seilasi edes takaisin merellä vain kyseisiä eläimiä metsästäen ja aina kun joku näki jotain, koko karavaani seurasi innokkaana perässä. Meidän venekuski oli vielä kaupanpäälliseksi oma luku sinänsä: puhui tuhatta ja sataa kumisella Kummeli-äänellä, josta kukaan ei ymmärtänyt mitään.

Reissuun lähdössä







Pikkupingviinejä



Viva Chile!



Merisusi l. suomeksi varmaan merileijona?


Kummelikuski



Tää valaskuva ei oikein tee eläimelle oikeutta


Delfiini



Yksinäinen suomalainen





Tekstiilikaksoset Tine y Saara




Mun perhe





Cool-Koko



Perjantai-illalla kokkailtiin tyttöjen kanssa kotona jo meidän bravuuriksi muodostunutta tonnikalatomaattisipuliavocakopaprikapastasalaattia, 1,5€ per naama, ja pelattiin korttia. On muuten hyvin jännä juttu, että korttipelit ovat hyvin hyvin samanlaisia ympäri palloa, mutta joka maassa on kuitenkin jotain omia sääntöjä, joiden johdosta pelaaminen johtaa ajottain melkoisiin tahtojen taisteluihin oikeaista säänöistä. Ainakin mikäli joku raukkaparka joutuu pelaamaan kanssani. Muut jatkoivat iltaa vielä kitaran kanssa musisoiden, mutta tämä isoäiti siirtyi jo ennen puoltayötä nauttimaan hyvin ansaituista kauneusunista. Joskus näinkin.

Lauantaina läksimme kohti Valle Elqui:a, jossa valmistetaan maailmankuulua piscoa, Chileläisten kansallisylpeyttä.

Pisco (ketšuan sanasta "pisqu", pieni lintu) on Perun ja Chilen viinialueilla rypäleistä tislattu alkoholijuoma (brandy). Se on Chilen, Bolivian ja Perun suosituin alkoholijuoma. Piscon alkuperästä käydään kiistaa Chilen ja Perun välillä.
Wikipedia

Valle Elqui'in pääseminen oli helpommin sanottu kuin tehty, sillä saapuessamme bussiterminaaliin kello 11.00, olisi seuraava bussi lähtenyt vasta 13.30. Onneksi älysimme vähän kysellä ympäriinsä, ja meille selvisi, että bussilipun hinnalla voisimme matkata myös collectivoilla. Collectivot on takseja, mutta nillä on kiinteä taksa tietyille reiteille. Niinpä sen sijaan, että olisimme matkanneet tunnin epämukavasti bussin käytävillä seisten, pääsimme mestoille omalla taksilla. Ympäristöystävällisyys kunniaan. Tämäkin taksikuski puhui muuten aivan järkyttävän huonosti, vaikutti että kaverilta olisi puuttunut hampaat kokonaan suusta. Niinpä kuuntelimme kohteliaasti hänen tarinoitaan noin tunnin ajan mitään ymmärtämättä heittäen väliin muutamia täytesanoja: ah, bueno, verdad?, ya, listo jne.

Valle Elquissa saavuimme ensin Vicuna nimiseen kaupunkiin, joka on vain ns. läpikulkupaikka kauemmas laaksoon. Siellä kävimme kierroksella yhdessä piscoleriassa, joka on piscoa valmistava tila. Meikäläisellä oli onneksi vielä antibioottikuuri päällä, joten en joutunut maistelemaan piscoa. Oli kuulemma todella pahaa, varsinkin suosikkidrinkiltäni pina coladalta maistuva juomasekoitus. Vicunasta otimme myöhemmin suunnaksi Pisco Elqui-nimisen kylän, jonne pääsimme ensin kävelemällä kolme kertaa väärään suuntaan keskellä valtatietä ja sitten pysäyttämällä lennosta bussin, joka ehkä meni oikeaan suuntaan. Menihän se, mutta jouduimme roikkumaan koko matkan bussin käytävällä väistellen ylähyllyiltä lenteleviä matkatavaroita.


Siinä sitä nyt sitten ois. Tynnyrikaupalla.


Iloiset maistelijat




Syötii vähä empanadoja

Pisco Elquissa vuokrasimme maastopyörät, joilla läksimme tutkailemaan lisää piscolerioita. Los Nichos niminen piscolería, jonka chileläisystäväni olivat maininneet parhaaksi, sijaitsi neljän kilometrin päässä ylempänä vuorilla. Voin kertoa, ettei ollut helppoa tässä kuumuudessa polkea niitä kilometrejä, mutta maisemat olivat mahtavat. Ostettiin sieltä kolmeen pekkaan kahdeksan pulloa piscoa ja saatiin melko pitkiä katseita muilta turisteilta. Olin kuitenkin luvannut tuoda chilekavereille pari pulloa, koska pisco oli siellä puolet halvempaa ja kovaan ääneen selitinkin sitä sille myyjälle, jottei kellään vaan jäisi mitään vääriä mielikuvia. Tilan läheltä löytyi myös joki, jonka varrelle laskeuduimme vähän vilvoittelemaan väsyneitä jäseniämme. Joki oli kuin suoraan jostain sadusta, mutta tunnelman vähän pilasi pari muutakin tyyppiä, jotka olivat saapuneet paikalle. Aina sama juttu tosin hienojen paikkojen kanssa. Lauantai-iltana oli tarkoitus lähteä ulos, mutta päädyimme vain kiertelemään vähän keskustan käsityömarketteja ja menimme aikaisin nukkumaan.


Meitsi Pisco Elquissä


Rankkaa on




Joella













Sunnuntaina oli vuorossa rantalomailua La Serenan rannoilla, joita on yhteensä parisenkymmentä kappaletta. Me oltiin Hankan ja Kokon kanssa päätetty, että mennää surffaamaan, joten paikallisen turistikeskuksen kautta suuntasimme rannalle, jolta löytyi surffikoulu. Tunti surffiopetusta välineineen kustansi 24 euroa ja oli kyllä hintansa arvoinen. Saatiin jokainen oma opettaja, meikän oli saksalainen Hans (no okei, en koskaan kysynyt sen nimeä, mutta suurella todennäköisyydellä se olisi ollut Hans). Tunnin ajan harjoittelin sitten laudalle nousemista ja oli huikeeta! Lumilautailutausta varmasti avitti jonkin verran, sillä jo tunnissa pääsin pystyyn ja sain ohjailtuakin lautaa. Ainoa ongelma oli supersuolainen merivesi, joka kirveli silmissä ja tyhmät uimarit, jotka eivät tajunneet väistää tieltä. Surffiopettajat totesivat vaan tyynesti, etteivät ne tajua väistää ennen kuin pariin kertaan ovat ottaneet osumaa. Tunnin jälkeen hengailtiin biitsillä surffiopettajien kanssa. Tarjosivat tytöille bisset, meikäläinen onnellisena join hanavettä. Takaisin Santiagoon lähdettiin illalla ja maukkaasti viidetä aamulla olin kotona.






Nyt on uudestaan jo lauantai ja olen ihan kuolemanväsynyt. Maanantaina lähdemme 10 päiväksi etelään, emme ihan Patagoniaan asti, mutta lähelle. Koitan sitä ennen ehtiä kirjotella vähän tästä elämästä täällä.

Besos,

Saara

PS. All the photos are from Koko's and Hanka's camera, as I forgot my memory card home